Is airco gezond?

Kunt u ziek worden van de airco in de auto?

Doe de quiz

De kwestie of u ziek kunt worden van de airco is een veelgestelde vraag. Jaar in, jaar uit zijn er namelijk weer mensen met klachten die ze wijten aan het gebruik van de airco. Is airco gezond? Heeft het inderdaad nadelige gevolgen voor uw gezondheid? En zo ja, wanneer en welke klachten krijgt u?

Hoe gezond is de airco in de auto?

In principe is de airco in de auto niet ongezond en kunt u er ook niet écht ziek van worden. Het kan echter wel degelijk nadelig zijn voor uw gezondheid. En dat heeft niet alleen te maken met het te koud instellen van de airco en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

Een vervuilde airco zorgt namelijk voor slechte luchtkwaliteit en dat kan leiden tot fysieke klachten. De filters in het aircosysteem filteren stoffen uit de lucht, maar bij onvoldoende airco onderhoud en een gebrek aan reiniging hopen schimmels en bacteriën zich op. Door condensvorming is de airco namelijk een broedplaats voor deze micro-organismen.

Het gevolg is een verminderde luchtkwaliteit en kans op ziekte door besmetting van de bacteriën en schimmels. Door de combinatie van weersomstandigheden, rijgedrag en airco gebruik kunnen er al na enkele maanden vervuiling en micro-organismen in het systeem ontstaan.

Dus ja, de airco in de auto kan wel degelijk nadelig zijn voor uw gezondheid. Echter maakt niet de airconditioning zelf, maar de manier waarop we er zorg voor dragen, ons ziek.

Is Airco Gezond 4

De meest voorkomende gezondheidsklachten door de airco

De volgende gezondheidsklachten kunnen ontstaan door een vervuilde airco, als gevolg van gebrekkig onderhoud en het onvoldoende reinigen van het systeem:

  • Verkoudheid
  • Keelpijn
  • Grieperig gevoel
  • Toenemende last van allergieën, zoals hooikoorts en astma.
  • Geïrriteerde luchtwegen
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
Is Airco Gezond 3

Mensen met allergieën lopen extra risico

Het gezondheidsrisico van een vervuilde airco is voor mensen met allergieën zoals astma of hooikoorts extra groot. Zij zijn er in hoge mate gevoelig voor en zullen de nadelige gevolgen sneller merken.

Niet goed kunnen ademen, benauwdheid, niezen en sneller grieperig zijn bijvoorbeeld klachten die het meest voorkomen.

Vaak zoeken ze de oplossing ergens anders, maar het jaarlijks reinigen van de airco is de meest effectieve oplossing.

Ontdek in 10 korte vragen hoe gezond uw rijomgeving is.

Doe de quiz