Hoe werkt de airco in de auto?

De werking van het aircosysteem uitgelegd

Doe de quiz

Wat een airco doet, dat weet iedereen wel. Maar hoe werkt het nu precies en uit welke onderdelen bestaat het systeem? Hoe controleert u of de werking van de airco nog optimaal is? En heeft de airco ook nut in de winter of alleen in de zomer? Het antwoord op die vragen leest u hier.

Zo werkt de airco in de auto

Eenvoudig gezegd produceert een airco geen koude lucht, maar koelt het systeem de lucht af door de warmte eraan te onttrekken. Dit principe is in de kern heel simpel en gebaseerd op een natuurkundig verschijnsel. Om vloeistof te verdampen is warmte nodig en deze onttrekt de airco aan de directe omgeving, waardoor het afkoelt. In de praktijk geldt dat het voor en aircosysteem in de auto net wat ingewikkelder werkt, maar de essentie blijft hetzelfde.

De airco in de auto is een gesloten systeem met een pomp of compressor, een verdamper, een condensor en een ventilator als belangrijkste onderdelen.

De ventilator zorgt voor het aantrekken van buitenlucht die via luchtkanalen bij de verdamper terecht komt. De door de motor aangedreven compressor pompt het koudemiddel in het systeem rond. De condensor perst vervolgens het gasvormige koudemiddel samen, zodat de druk en temperatuur stijgen. Deze condensor is een warmtewisselaar en koelt het koudemiddel af waardoor het condenseert en vloeibaar wordt.

Dit vloeibare koudemiddel gaat naar de verdamper, waar het door verdamping weer verandert in gas. Verdamping onttrekt warmte aan de omgeving, waardoor de verdamper in mum van tijd afkoelt. Hierdoor daalt ook de temperatuur van de langsstromende buitenlucht die in de passagiersruimte wordt geblazen. Het koudemiddel stroomt als gas weer naar de compressor en hiermee begint het doorlopende proces opnieuw.

Dasboard Aircosysteem

Uw invloed op de werking van de airco

Hoe moet u omgaan met de airconditioning in uw auto? Kunt u bijvoorbeeld zelf de werking ervan controleren? En heeft u invloed op een zo optimaal mogelijk werking van het systeem?

Écht de werking van de airco controleren en eventuele defecten opsporen is lastig, omdat het een gesloten systeem is. U kunt wel checken of de airconditioning nog voldoende koude lucht blaast. Is de koelwerking afgezwakt of niet meer aanwezig, dan heeft dit over het algemeen te maken een kapotte verdamper, condensor of ventilator of een lekkage in het systeem, waardoor het verlies van koudemiddel te groot is. 

Invloed op het zo optimaal mogelijk gebruiken van de airco — om problemen te voorkomen — heeft u wel. Het grootste gevaar voor airco problemen schuilt over het algemeen in condensvorming. Wanneer de warme lucht in de verdamper zeer snel afkoelt, blijven waterdruppels achter. Deze vochtige plekken zijn de ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels, met vervuiling als gevolg. Deze verontreiniging leidt tot bijvoorbeeld extreme geurklachten en het heeft nadelige gevolgen voor uw gezondheid

Om airco problemen als een suboptimale werking of stank te voorkomen, dient u er eigenlijk voor te zorgen dat het condens van de verdamper verdwijnt voordat u de auto afzet. Bijvoorbeeld door de airco tien minuten voor aankomst af te zetten.

Werking Airco 2

De werking van het aircosysteem in de winter

De meeste mensen associëren airconditioning met de zomer, maar ook in de herfst- en wintermaanden is het aircosysteem van groot belang. Sterker nog, het afzetten of niet gebruiken van de airco in de winter is een fout die veel mensen maken. 

Het aircosysteem in de auto zorgt namelijk voor het drogen van de lucht. Het helpt om snel het vocht te filteren en beslagen ramen tegen te gaan, met extra veiligheid en comfort als resultaat. 

Daarnaast zorgt het niet gebruiken van de airco in de winter — hoe tegenstrijdig het ook klinkt — voor condens op de verdamper. De motor, en niet het aircosysteem zelf, warmt namelijk de koude buitenlucht op. Omdat het systeem niet actief is en de verdamper niet werkt, blijft de condens en het vocht daar hangen en dat is een broedplaats voor schimmels en bacteriën.

Het aan laten staan van de airco in de winter vermindert de verwarming van de wagen niet, maar het zorgt er wel voor dat de verdamper blijft werken en de lucht er goed doorheen kan.

Schakel het aircosysteem elke maand minimaal een aantal minuten in, zodat het systeem optimaal zijn werk kan blijven doen. Niet alleen omdat het comfort biedt en het vervuiling tegengaat, maar het is ook voordeliger voor de levensduur. U beperkt hiermee het verlies van koudemiddel en voorkomt daarmee dure reparaties en u bent verzekerd van een gezonde rijomgeving.

Ontdek in 10 korte vragen hoe schadelijk airco voor uw gezondheid kan zijn en hoe gezond de omgeving is waarin u rijdt.

Doe de quiz