Airco reiniging voor auto's

Laat de airco reinigen om ziektekiemen en nare luchtjes te voorkomen

Doe de quiz

Heeft u last van een muffe lucht in de auto? Of beslaan de ramen sneller dan normaal? Dan is de kans groot dat uw airco vervuild is. Het reinigen van de airco in de auto is een effectieve manier om deze problemen te verhelpen en te zorgen voor een gezonde rijomgeving met schone, frisse lucht.

De voordelen van airco reiniging in de auto

Waarom is airco reiniging belangrijk? Hoewel u het niet ziet, hopen bacteriën en schimmels zich op in de pollenfilter, de behuizing en de verdamper van uw aircosysteem. En de gevolgen daarvan merkt u wel: nare luchtjes, droge ogen, allergische reacties, verkoudheid, etc.

Bij iedere onderhoudsbeurt vervangen ze over het algemeen de interieurfilter, maar dat verwijdert de schimmels, bacteriën en andere stoffen in de behuizing en kanalen van het systeem niet. Airco reiniging zorgt voor een compleet schoon systeem, zodat u in een frisse, gezonde omgeving rijdt en airco problemen voorkomt.

Vergelijk het met het wisselen van de filter in de afzuigkap. Ook dan haalt u, naast de filterwissel, vaak een doekje door het hele systeem om het goed schoon te krijgen. Hetzelfde principe geldt voor de airco in de auto.

Het frequent reinigen van de airco zorgt voor:

  • Een gezonde rijomgeving met frisse, zuivere lucht, vrij van bacteriën
  • Geen kans op allergische reacties, verkoudheid of irritaties aan de luchtwegen
  • Geen stank
  • Ramen die vrij van condens zijn in de koudere periodes
994 Vorher

Airco reiniging: hoe vaak?

In de luchtleidingen en op de verdamper van het aircosysteem hopen bacteriën en schimmels zich snel op. Om schimmelvorming en de aangroei van bacteriën te voorkomen, is het aan te raden om één keer per jaar — bij de vervanging van de interieurfilter — ook de behuizing te laten reinigen.

Voor optimale prestaties van het systeem en een gezonde rijomgeving is het ook raadzaam om één keer in de twee jaar niet alleen de behuizing, maar ook de verdamper in het aircosysteem te laten reinigen.

“Om te voorkomen dat schimmels en bacteriën een kans krijgen in uw aircosysteem, met alle nadelige gevolgen van dien, is het aan te raden om eens per jaar uw airco te laten reinigen. Zo bent u, en zijn uw passagiers, verzekerd van een gezond klimaat in uw auto!” — Jirry van Veen, Autobedrijf Van Veen

Is het verstandig om de airco in de auto zelf te reinigen?

Er zijn veel middelen op de markt met het label ‘airco reiniger’ om zelf de airco mee te reinigen, maar daar kleven twee nadelen aan:

  • Sommige middelen zijn geen reinigers, maar slechts geurtjes die helpen om de stank te verbloemen en het probleem — de schimmels en bacteriën — dus niet aanpakken en oplossen.
  • De producten die wel de schimmels en bacteriën aanpakken, kunnen een biocide bevatten – een gif om de schimmels en bacteriën te doden – wat schadelijk voor uw gezondheid is.

Bovendien lukt het met deze middelen niet om daadwerkelijk bij de bron van het probleem te komen: de vervuilde verdamper, pollenfilter en aangrenzende kanalen. Het reinigen van de airco is specialistisch werk, dus het is ook raadzaam om dit door een specialist te laten doen.

In de basis zijn er vier verschillende methoden om de airco in de auto te laten reinigen, op deze pagina lees je hier meer over.

  • Reiniging op basis van ozon
  • Reiniging op basis van gas
  • Reiniging op basis van schuim
  • Reiniging op basis van vloeistof

Ontdek in 10 korte vragen hoe schadelijk airco voor uw gezondheid kan zijn en hoe gezond de omgeving is waarin u rijdt.

Doe de quiz