De meest voorkomende airco problemen in de auto

Herken waarom de airco in de auto niet (meer) naar behoren werkt

Doe de quiz

Werkt de airco in de auto niet meer zoals het hoort? Stinkt hij of koelt hij slecht? Er zijn veel verschillende problemen die kunnen ontstaan door een niet optimaal werkende airco. Een niet goed werkende airco is het gevolg van ouderdom, het gebruik van de installatie of van slecht onderhoud. Op deze pagina sommen we de belangrijkste problemen op, zodat u ze herkent en actie kunt ondernemen.

Heeft u een ander airco probleem of overige vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze specialisten. Zij helpen je weer snel en comfortabel op weg.

Contact opnemen

1. De airco in de auto wordt niet goed koud of geeft warme lucht

Wanneer de airco in de auto niet koud wordt of warme lucht geeft, dan heeft dat over het algemeen een viertal oorzaken:

  • Er is sprake van een lekkage in het systeem, waardoor het koudemiddel verdwijnt
  • De compressor is stukgelopen
  • De ventilator is kapot
  • De verdamper werkt niet meer naar behoren

Voor een kapotte verdamper of stukgelopen compressor bestaat geen andere oplossing dan vervangen, en dat is een prijzige ingreep. Naast het te vervangen onderdeel moet namelijk ook het gehele systeem opnieuw gecontroleerd en gevuld worden.

Als de airco het nog wel doet, maar onvoldoende koude lucht geeft dan is de oorzaak vaak een tekort aan koudemiddel. Laat het systeem in dat geval controleren op lekkage en bijvullen.

Airco Problemen Pollenfilter Vuil

2. De airco in de auto maakt een raar geluid

Een ander veelvoorkomend probleem is een airco die een raar brommend of fluitend geluid maakt. Een brommend geluid is over het algemeen toe te wijzen aan een verouderde en versleten compressor die aan vervanging toe is.

Fluitgeluiden zijn doorgaans het gevolg van het niet volledig openen of sluiten van de ventilatieroosters. Helaas is hier vrij weinig aan te doen. Het heeft te maken met de aanwezigheid van vuil dat er niet uit kan of met de constructie van het ventilatiesysteem zelf. Probeer eens om de openingen iets meer open of dicht te zetten, mogelijk vermindert dit de problemen.

3. De airco in de auto stinkt

Uw auto vult zich met een sterke, muffe geur zodra de airco aanstaat; wat is er aan de hand?

Een stinkende airco is toe te schrijven aan vervuiling in het aircosysteem door schimmels en bacteriën, met name op de pollenfilter, verdamper, in de pollenfilterbehuizing en de aangrenzende luchtkanalen. Dit is over het algemeen het gevolg van gebrekkig airco onderhoud en eenvoudig op te lossen door de airco te laten reinigen.

Een slecht onderhouden airco zorgt niet alleen voor stank, maar het is ook slecht voor uw gezondheid. U kunt er bijvoorbeeld verkoudheid door oplopen en keelpijn of een infectie op de luchtwegen van krijgen. Blijf hier niet mee rondrijden! Het gezondheidsgevaar is reëel. Het is dus zeer belangrijk dat u dit probleem snel laat oplossen. Wist je trouwens dat stank slechts in 2 percent van de gevallen een indicatie is voor een vervuilde airco? In alle andere gevallen is de airco ook vervuild en blaast het systeem eveneens bacteriën en infecties in uw cockpit zonder je er acht van neemt. Laat daarom bij elk onderhoud uw garage ook uw aircosysteem nakijken.

Ontdek in 10 korte vragen hoe schadelijk airco voor uw gezondheid kan zijn en hoe gezond de omgeving is waarin u rijdt.

Doe de quiz