Airco onderhoud voor auto’s

Wat, waarom en wanneer?

Een goed werkende, schone airco in de auto is niet alleen goed voor uw gezondheid, het verhoogt ook uw comfort en veiligheid — in de zomer én winter. Maar hoe gaat u er op de juiste manier mee om? Om ervoor te zorgen dat de airco goed werkt en blijft werken. Vergt het bijvoorbeeld veel onderhoud? Op deze pagina leggen we uit waarom airco onderhoud belangrijk is, hoe frequent dit noodzakelijk is en welke vormen van onderhoud er zijn

Het belang van airco onderhoud

U ademt ruim 400 tot 500 liter lucht in als u één uur met uw auto onderweg bent. Elke liter lucht kan tot 20.000 partikels zoals fijnstof, allergenen, pollen, schimmels en bacteriën bevatten. Een autoritje van twee uur staat dus gelijk aan 800 tot 1000 liter lucht en zo’n zestien tot twintig miljoen partikels per persoon.

Bovendien bevat het aircosysteem donkere en vochtige plekken die een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën zijn. Hierdoor raakt het systeem relatief snel vervuild, waardoor u nog meer partikels inademt. Dat is nadelig voor uw gezondheid. Verkoudheid, geïnfecteerde luchtwegen, allergische reacties zijn allemaal mogelijke gevolgen.

Met frequent airco onderhoud in de auto bent u ervan verzekerd dat u schone, frisse en gezonde lucht inademt — dag in, dag uit. Daarnaast heeft u geen last van snel beslagen ramen of stank in de auto en presteert het systeem optimaal. Hoe schoner, hoe beter de koelende werking.

996 Vorher

Twee vormen van airco onderhoud: inwendig en uitwendig

Het onderhoud aan de airco is tweeledig. Laat het systeem zowel inwendig als uitwendig onderhouden.

Met inwendig onderhoud bedoelen we onderhoud aan het gesloten systeem van de airco. Hierbij trekt de monteur het koelmiddel uit het systeem en controleert hij of er nog voldoende vloeistof aanwezig is en of de kwaliteit optimaal is. Zo niet, dan vult hij dit aan. Ook kijkt hij naar de hoeveelheid compressorolie en de uv indicator en vult het aan indien nodig. Als laatste vervangt hij het inwendige filterelement.

Uitwendig airco onderhoud zou onderhoud aan de verdamper, het interieurfilter en de aangrenzende kanalen moeten zijn. In de praktijk blijkt echter dat monteurs vaak alleen het filter vervangen, maar dit is niet toereikend genoeg. De omgeving van het filter blijft vervuild, waardoor de problemen, zoals stank in de auto en beslagen ramen snel terugkeren. Het reinigen van de verdamper en de behuizing is cruciaal voor een optimaal schoon systeem — laat deze onderdelen dus ook altijd reinigen.

"Elke airco heeft, ongeacht hoeveel hij gebruikt wordt, regelmatig onderhoud nodig. Niet alleen om schade aan het systeem te voorkomen, maar ook om in een gezonde omgeving te rijden." — Jirry van Veen, Autobedrijf Van Veen

994 Application

Hoe vaak is onderhoud aan het aircosysteem noodzakelijk?

Het onderhoud aan het gesloten systeem van de airco dient één keer in de twee jaar plaats te vinden. De onderhoudsfrequentie van het uitwendige systeem verschilt per onderdeel.

Het beste is om de interieurfilter ieder jaar te vervangen en daarbij direct de behuizing te reinigen om snel terugkerende problemen als stank en beslagen ramen te voorkomen. Eén keer in de twee jaar dient u ook de verdamper te laten reinigen voor een optimaal schone rijomgeving.